perjantai 19. syyskuuta 2014

DamNation pato ja vesivoima dokumentti

Kuulin yle puheessa Jasper Pääkkösen haastattelun kalapolitiikasta ja hän mainitsi Damnation dokkarin. Jenkkityyliin tehty upea dokkari kertoo vesivoiman haitallisuudesta kalakantoihin. Hienoa visuualista kuvaa ja hyvin tunteisiin vetoavaa settiä että meikällekkin tuli ihan tippa silmään vaikka varsinaisesti en mikään kalamies ookkaan.

Maailmassa on todella monta vanhaa taloudellisesti kannattamatonta patoa. Dokumentissa räjäyteltiin vanhoja patoja, jotka tuottivat muutaman tuulimyllyn verran sähköä. Luonto ja kalakannat palautuivat luonnontilaansa ja ihmiset ilahtuivat.

Olisiko Suomessakin aika alkaa punnitsemaan vesivoiman todellista taloudellista arvoa tuhoutuneeseen ekosysteemiin verrattuna?

Kemijoki oli Euroopan paras lohojoki ennen voimalaitoksia. Kuten Pääkkönen sanoi haastattelussa kalaportaiden teko olisi mielettömän pieni investointi Kemijoki Oy:lle. Kuten dokkarissa mainittiin aktiiviset kansalaiset muuttavat maailmaa ei politiikka.

Kyllä me tulevaisuudessa ihmettelemme miten primitiivisesti ja luonnonvastaisesti sähköä tuotettiin maapalollamme. Vain oma mielemme rajoittaa kekseliäisyyttämme. Jos kaikki maailman ihmiset vaatis päättäjiltä puhdasta energiaa ei menisi kauankaan että ydinvoima ja vesivoima poistettaisiin käytöstä.


Todellista permakulttuuria on kun kalaa riittää kaikille eikä tarvi tehä yhtään mittään muuta kuin kalastaa. Luonto hoitaa hommasa.