tiistai 11. kesäkuuta 2013

Riippumaton Puutarha!


Istuimme aamutuimaan teekupposella ja mietiskelimme maan kääntämistä jälleen kerran vuoden jälkeen. Tee oli über styrkkiä ja l-teaniini iski täysillä luumuun. Harmooniahumalassa päätin lukea kaverini Banderaksen kirjaa, joka lojui edellisen illan hulabaloon jälkeen komiasti keittiön pöydällä. Mietin jo, että käyn lainaamassa naapurilta maankääntäjämasiinia, mutta kirjaa lukiessani tulin eri aatoksiin ja huomasin jo nanosekunnissa, että kyseessä oli the real shit. Inspiroivin kirja aikoihin ja sopivasti juuri kylyvön aikaan. Kyseessä on Riikka Kaihovaaran Riippumaton Puutarha.
Ei helevetti, ajattelin. Eihän me maata tänä vuonna käännetä! Kyseessä on pure Mayhem.

Tässä pieni ote kirjasta, joka on täynnä mahtavaa materiaalia riippumattomasta viljelystä.

Muokattu maa luovuttaa enemmän ravinteita kuin mitä kasvit jaksavat käyttää. Loput huuhtoutuvat pois veden mukana. Pikkuhiljaa eloperäinen aines katoaa ja maa köyhtyy. Jatkuva mekaaninen häirintä tuhoaa maaperän rakenteen, varsinkin jos maa muokataan liian märkänä.
Savimaa painuu entistä tiiviimmäksi. Maaperän eliöt eivät pidä kaivelemisesta ja maan kääntäminen nostaa pintaan syvällä viihtyvät hyönteiset ja pieneliöt ja sekä hautaa pinnalla elävät maan sisään. Voimakas koneellinen muokkaus tuhoaa lierojen käytävät ja tuhoaa lierot. 
Luonnossa ei juuri koskaan näe paljasta maata, paitsi äärimmisissä olosuhteissa kuten aavikolla. Maa on lähes täynnä aluskasvillisuutta, kuolleita kasvinosia, puista pudonneita lehtiä, risuja, oksia tai neulasia. Kasvit suojelevat maaperää auringon, veden ja tuulen rapauttavilta voimilta. Kuolleet kasvinosat jäävät maanpinnalle kunnes hyönteiset ja pieneliöt hajoittavat ne ja palauttavat niiden sisältävät ravinteet maaperään.

Tänä vuonna haroimme kasvimaalle leveät käytävät, johon istutimme isot kasvit keskelle ja pienemmät yrtit sivuille, jotta epätoivotuilla rikkakasveilla olisi tukalat olot. Käytävien katteeksi käytimme horsman versoja. Kompostimulta olisi parasta lannoitetta maallemme, mutta sen puutteessa haimme Äimiksen hevosradan huudeilta hyvin palanutta lantaa.

Hipit hommissa ruokapalkalla.

Sekotellaan saaviin sienijuurta ja bakteeristoa sisältävää jauhetta, joka alkaa myöhemmin elämään symbioosissa kasvimaan kasviemme kanssa.
Näin ammattilaiset hoitavat kuollutta elotonta maata öljyn voimalla. Mikrobit, lierot, bakteerit ja sienet ovat täysin dead ja myrkkyä levitellään maahan. Tyrnävän laatu pottua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti