maanantai 24. maaliskuuta 2014

Matokomposti keittiössä!

Kävimme Oulu Utopian järjestämässä Vastatuuli tapahtumassa oppimassa Miikalta matokompostin saloja.  Paikalla oli hyvin innostunutta porukkaa ja meininki oli rennon letkeä. Matokompostin voi itse valmistaa helposti. Alla olevat kuvat kertovat kaiken.Kolme laatikkoa päällekkäin. Jokaisen laatikon pohjassa on verkko. Madot ja biojäte lisätään alimpaan laatikkoon. Heti kun lieroilla loppuu ruoka ne siirtyy ylemmäksi seuraavaan laatikkoon verkon läpi. Alimmassa laatikossa pitäisi olla valmista ravinnerikasta multaa.
Tärkeää on kostuttaa paperi ja tehdä reikiä verkkoon pinkillä kynällä.
Mestari Miikka kuvassa. Karvalakkimalli=Etsi rikkinäinen ämpäri jossa reikiä pohjassa. Lisää ehjä ämpäri alle. Lisää multaa ja orgaanista ainetta ja madot. 

Lierot.

2 kommenttia:

 1. Joitakin kuukausia on keittiössämme asustanut lierosia. Alkuun oli sata ja nyt enemmän. Ainakaan vielä komposti ei pysy biojätteittemme vauhissa, mutta ainahan ne jotaki napostellee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elleivät madot pysy biojätteen tulon perässä, niin hyvä keino jolla biojätteen saa madoille menevämpään muotoon on fermentoida se EM-bakteereilla (suurimmaksi osin maitohappobakteereita) ensin. Homman nimi on "bokashi", kannattaa tutkia, asiasta löytyy tietoa myös suomeksi. EM-komposti voi korvata madot kokonaan ja myös päinvastoin, mutta yhdessä toimivat kaikista parhaiten. EM-mikrobit möyhentävät ainekset madoille sopivaan muotoon ja ovat joka tavalla hyödyllisiä kompostin toiminnalle.

   Koska fermentoitunut biojäte ei pilaannu eikä ala haisemaan, matosille voi antaa tuollaista fermentoitua bokashikompostia miten paljon tahansa.

   Inspiroivan oloiset sivut. Kiitos hyvän jakamisesta!

   -Jukka @ orgonisaatio

   Poista