maanantai 9. syyskuuta 2013

Eläköön syyskylvöt! Puutarhakasvien syyskylvöt ihanasti multaisilla käsilläEnnen kylvöjä - Kiitos Mestari Lankiselle tästä mahdollisuudesta tukea tätä blogia, ajatusmaailmaa ja maailmankatsomusta! Peace & Love ! Eli vierailevana puutarhurina ajatuksiani jakaen, terveisin puutarhurinna Ulla-Maija Takkunen, Yli-ii.


                                           ( c ) Jussi Heikkinen 

Luonnollisissa oloissa, pyhässä, monimuotoisessa luonnossa, suvullisesti lisääntyvät kasvit tuottavat siemeniä kohti syksyä tultaessa, osa tosin usemmankin siemensadon kasvukauden aikana, kuten hyvänheikinsavikka. Siemenet kulkeutuvat miten milloinkin maahan ja itävät luonnollisen kylmäkäsittelyn saatuaan keväällä ennen kuin puutarhurit edes hoksaavat maan olevan valmis kevätkylvöksille. Tosin kaikki eivät kylmää kaipaa kasveistakaan, muttei siitä haittaakaan ole. Useilla monivuotisilla kasveilla siementen kuori on kova ja talvisäät tuovat siis pehmentäen helpotusta, jopa välttämättömyyttä itävyyteen. Siemeniä tutkailemalla voi saada itsenäisesti luonnolta vinkkiä siitä, mikä kasvi saattaisi tarvita ehdottomasti syyskylvöä ja mitkä ainakin hyötyisivät siitä.

Keväällä sitten


Jos luontomamma ei hoida kylmäkäsittelyä on meidän hoidettava se itse keväällä laittamalla kylvölaatikot esimerkiksi jääkaappiin 3 – 5 viikoksi, mutta miksi tehdä vaikeimman, energiaa kuluttavan valinnan kautta, kun voi luovuttaa luonnon suloiseen, kestävään haltuun :) Luonnollista kylmäkäsittelyn kaavaa, jossa kylmyys herättää siemenet lepokaudesta, voimme toteuttaa, oppien jälleen luonnolta, kylvämällä tietyt lajit syksyllä. Syyskylvöön sisältyy useitakin sadon kannalta toivottuja tekijöitä, kuten sadon aikaistuminen sekä joidenkin lajien kohdalla sadon suureneminenkin. Sadonkorjuun varhaistuminen vapauttaa myös kesäkylvötilaa esim. nopeasti kasvaville lehtivihanneksille.Talvivalkosipulin kohdalla syksyllä kylvetyt sipulit ehtivät tuottaa isompia, mehevämpiä sekä voimakkaamman makuisia sipuleita kuin keväällä kylvetyt.
Hyvällä aikaa, ennen maan jäätymista istutettava talvivalkosipuli.

Syksyllä harvoin on kylvösten kanssa mitään ongelmia, jos nyt keväälläkään :)

Sen lisäksi, että syyskylvöt aikaistavat satoa edesauttaen kevään kasvuunlähtöä, vaikkei varsinaista kylmäkäsittelyä tarvitsisikaan, intohimoinen puutarhuri välttyy turhalta kylvösten kastelulta maaperän ollessa syksyn kosteuden syleilyssä ja aikaisin keväällä siemenet itävät kevään puhtaassa kosteudessa juuri oman aikataulunsa mukaan, lajilleen ominaisesti, ilman että meidän tulee huolehtia joko ja milloin olisi hyvä aika. Siellä ne kylvökset keväällä jo hihkuvat ilosta ja kurkottelevat kevään kosteudesta, kasvuun lähdön edellytyksestä, kohti auringon lämpöä. Porkkana ei siis varsinaisesti tarvitse kylmää itääkseen, mutta porkkanan syyskylvöä puoltaa myös porkkanakärpäsen mahdollisten viotusten välttäminen, koska taimet ehtivät jo sen verran suuriksi, kärpäsille maittamattomiksi, ennen kärpäisten lentoja ja heidän kylvösten paikallistamista. Syyskyvöillä saattaisi siis olla suurikin merkitys tietyiltä tuholaisviotuksilta vältyttäessä.Periaatteessa mitä vain moni – kaksivuotisia lajeja, tai oloissamme itsekylväytyviä yksivuotisia vihanneksia, yrttejä ja kukkasia voi kylvää kiireettömästi syksyllä. 

Siemenet voidaan siis kylvää suoraan avomaalle tai ruukkuihin / laatikoihin milloin vain syys – lokakuun aikana. Avomaalla rikkaruohoista vapaa kohopenkki on suositeltavaa, jotta talvilumen sulamisvedet pääsevät hulahtamaan ohitse, eivätkä upota kylvöksiä. Suosittelen laittamaan nimikylttejä tahi kirjaamaan kylvökset ylös vihkoseen, sillä sirkkalehtivaiheessa saattaa olla vaikea tunnistaa kylvökset muiden mahdollisten kasvien joukosta. Joitain ajankohtia on kuitenkin hyvä pohtia. Kylvöt toteutetaan, ei liian aikaisin ja silti ennen maan jäätymistä. Oulun seudulla ajankohta on kutakuinkin syyskuun lopulla. Jos kylvät siemeniä, jotka itävät nopeasti ( 5 - 30 vuorokaudessa ) ilman kylmäkäsittelyä, kuten lehtosinilatva sekä porkkanainen, kylvä nämä lajit vielä syyskuutakin myöhempänä ajankohtana, jotteivat siemenet ehdi itää vasten talvea. Liian myöhään ei voi kylvää, kunhan maa ei vain ole jäässä, tosin olen myös kuullut kerrottavan, että jäiseenkin maahan voi vielä kylvää, kunhan levittää pehmeätä kasvualustaa kylvöksille.

Rauhoittavana rohtonakin käytetty, perinneperenna lehtosinilatva kylväytyy luonnostaankin itse syksyllä, hanki siemeniä ja kylvä syksyllä monivuotiseksi iloksi.

Syyskylvöstä suurimmin tavallisimmista viljelylajeista hyötyvät mm.
 • Kaurajuuri
 • Porkkana
 • Palsternakka
 • Tilli
 • Persilja
 • Kehäkukka
 • Mustajuuri
 • Pinaatti
 • Retiisi

                 Syyskylvön siemenet valmiina ottamaan maakosketuksen syyskuun lopulla.

Itse kylvän suloisissa syyskylvössä tänä vuonna suoraan kasvimaalle ainakin porkkanan sekä palsternakan luonnonvaraisia muotoja, kaurajuurta, hyvänheikinsavikkaa sekä talvivalkosipulia. Talvivalkosipuli kaipaa paljon ravinteita, joten maahan, kylvövakoon voi sekoittaa kompostoitua hevonkakkaa ja tuhkaa eri erissä ja peitellä kylvöksen kuivaneilla lehdillä. Aurinkoiseen paikkaan kylvän myös väinönputkea, jonka siementen itävyys laskee heti vanhemmiten, joten mitä tuoreempaa siementä saatavilla sitä parempaa. Pieniin taimipotteihin sekä hajakylvöslaatikoihin löytää tänä syssynä tiensä kylmäkäsittelyn vaativia lajeja : rohtotädyke, rohtoluppio, nukula, rohtosalkoruusu, keltasauramo, astragalus, rohtosuopayrtti sekä dang-shen ( codonopsis ), jotka keväällä kasvuunlähdettyään siirrän hyville kasvupaikoilleen ympäri villiä pihamaatamme. Lisään myös ruohosipulia itsekeräämistäni siemenistä ja kylvän nekin pikkupotteihin. Astioihin kylvettäessa kasvualustan on parasta olla hiekansekaista ( puolet multavaa ja puolet hiekkaa ) , mieluusti sellaista, jossa ei ole liiaksi kasvuvoimaa, joka edistaa juuriston kehittymistä keväällä. Avomaalla, jos mahdollista, kylvöt olisi hyvä peittää kevyesti hiekalla painavan mulloksen sijaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Älä siis lannoita syyskylvöjä avomaallakaan talvivalkosipulia lukuunottamatta. Taimipotit on hyvä sijoittaa puolivarjoisaan paikkaan kuivumisen välttämiseksi.

Toiset suoraan avomaalle, toiset kylvöslaatikkoon ottamaan kasvua, kehittymään vahvoiksi ja siirtymään suotuisille kasvupaikoille ensi keväänäNäillä mennään – otetaan syyskylvöt haltuun! Kiitos!

Siemeniä sekä lisätietoa syyskylvöistä, mm kylmäkäsittelyn vaativista lajeista:
Hyötykasviyhdistys
Maatiainen ry
Isoäidin Kasvit
www.exoticgarden.fi

Lena Israelsson – Keittiöpuutarhuri

4 kommenttia:

 1. Kitokset kunniavieraalle erittäin mielenkiintoisesta ja asiallisesta postauksesta. Syyskylvöt ovat tuttua touhua, varsinkin porkkanalle ihan ehdoton. Käytän reilua kohopenkkiä ja rivin kohdalla minulla on reilusti hiekkaa, helpottaa tosi paljon kitkemisessä. Muuten olisi kiva kuulla miten kasvukausi on Tyrnävällä mennyt, kertoisitte hieman ilonaiheista ja viljelyn mukanaan tuomista haasteista, oliko vastoinkäymisiä. Täällä arktisessa permaviljelyssä ongelmana muutaman kasvin kuten kaalien kohdalla olivat katteessa viihtyvät etanat. Sen sijaan sipulikärpäsistä ei ollut ongelmia.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä inspiroivasta postauksesta! <3 Innostuin heti syyskylvämisestä! Olen syksyisin kääntänyt kasvimaan ja lisännyt sinne mullasainetta (ruohosilppua, lehtiä tmv.) mitähän tämä mullasaineen lisääminen ja syyskylvö tuumaavat toisistaan vai tuumaavatko mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen ettei mullasaineesi ole esteenä, kunhan laitat kylvörivin kohdalle reilusti hiekkaa siementen alle. Tulee steriilimpi alusta eikä hajoava orgaaninen aines homehduta tai muuten vaurioita siemeniä, mutta on kuitenkin valmiina maanparannusaineena.

   Poista
  2. Ok, testaanpa tuota hiekkaa, kiitos!

   Poista